Peka piškotov

NEKOČ…

…  Prepletalo se je delo na njivi, pri živini, v gozdu…s skrbjo, kakšno bo vreme, kako dolga bo zima…s pričakovanjem praznikov in druženjem ob skupnih opravilih. Če je vreme prizaneslo in je bilo zdravje in dovolj pridnih rok, je žito obrodilo, zraslo je zelje, pa fižol, krompir…In če je bila v hlevu še kravica…pravo razkošje. Bel kruh za Božič, štruklji za god, za Veliko noč potica…to so bile velike dobrote. Ko se je peklo v krušni peči, je dišalo, ne samo po hiši, po celi vasi so se razlile omamne vonjave.

 DANES…

… Mame in stare mame so svoje znanje in vedenje prenesle naprej. Tradiciji smo dodali nova znanja in izkušnje. Preizkušali smo recepte, upoštevali smernice za bolj zdravo prehrano.   Poiskali smo izvrstne sestavine, od masla, jajc in orehov, do marmelade, pripravljene iz domačih sliv-češp.

 ZA VAS…

… Da za praznike razveselite domače s piškoti, ki zadišijo, da goste presenetite s potico, lepo povito in namazano.

… Ker je pred vami življenski jubilej, mogoče abraham, ali pa praznik 1.sv. obhajila ali sv. birme. Naj bo slavnostna miza okrašena tudi s slastnimi grižljaji banketnih potic, sočnega peciva in raznovrstnih piškotov.

… Ki pogumno stopate na novo življenjsko pot. Poroka, cel poročni dan naj bo čudovit in nepozaben. V spominih ženina in neveste, ponosnih staršev in vseh svatov bodo ostali nagovori, obred, cvetje, žareči obrazi… Naj bo med njimi tudi okus po raznovrstnem, tudi slanem pecivu in okusnih piškotih. Za domov pa povabljenim lahko poklonite »šeškalco«, izbor piškotov, pakiranih v lični papirnati košarici z vašim potiskom.

KADARKOLI…

… Življenje pa ni le praznik. Dnevi so tudi naporni, vsakdanji. Tudi taki skrivajo drobne radosti in vesele trenutke, izzive in priložnosti. Ko vas večer utrujene zbere ob družinski mizi, se včasih prileže dober piškot ali dva. Malo, a tisto dobro.

 VEČNO …

… Ko je moja stara mama cvrla bobe, ki so bili čudoviti na pogled, rahli in okusni, je večkrat poudarila: «Če želiš take, ne smeš dati noter preveč dobrega.« Tako je tudi življenje. Če vsemu navadnemu in običajnemu kdaj pa kdaj dodamo nekaj izvrstnega, je prav lepo.