Naravoslovni dnevi

Na Zamudovi kmetiji v Dolenčicah

 a| Kaj raste na kmetiji?

Na pobiranje sadja z vrtcem :)

Na pobiranje sadja z vrtcem 🙂

Z učenci si najprej ogledamo hlev in živali, nato še njive, zelenjavni vrt in sadovnjak.  Spoznamo rastline in plodove in se pogovorimo  o njihovi uporabi in shranjevanju. Poskusimo različne sorte jabolk in marmelade ter spoznamo razliko med sušenjem sadja nekoč in danes.  Skupaj pripravimo sadje za sušenje ali marmelado, glede na letni čas pa lahko tudi pobiramo sadje ali krompir, pulimo korenje ipd.

b| Da zadiši iz peči

Peka 'polžkov' z šolarji

Peka ‘polžkov’ z šolarji

Učenci bodo na tej delavnici postali pravi peki. Nadeli si bodo predpasnike in kape ter opazovali, kako se zamesi testo in zakuri v peči. Vsak bo oblikoval svoj hlebček in ga dal vzhajat. V času peke se bodo seznanili z različnimi vrstami žita, kaše in moke ter si ogledali in narisali orodje za pripravo peči ali pa bodo obiskali sadovnjak, pogledali, kaj raste na njivi in zakaj so včasih postavljali kozolce. Potem pa bo že zadišalo …

 

Predlog za izlet

Vaš izlet na škofjeloško območje lahko popestrite z ogledom Zamudove kmetije. Pripravili vam bodo pokušnjo pekarskih dobrot in izdelkov iz sadja. Izlet lahko nadaljujete z obiskom turističnih kmetij v bližini ali združite s pohodom na okoliške hribe, na primer na Goro ali Blegoš.

Po dogovoru možna priprava malice.

Pogled na jesenski Blegoš z Gore (Malenski vrh)

Pogled na jesenski Blegoš z Gore (Malenski vrh)