Marmelade

MarmeladeZ nasmeškom na obrazu se spominjamo slastnega okusa različnih marmelad naših mamic, mam, babic. To je bil nevsakdanji okus, poseben, prihranjen za praznična jutra, za poletna jutra pred napornimi delovnimi dnevi na kmetiji, za zimska jutra pred naporno  zasneženo peš potjo v šolo, za meglena jesenska jutra, ko smo želeli kratko jesensko dnevno svetlobo čim bolje izkoristiti za zadnje priprave na zimo, za sanjava pomladna jutra, ko nam je marmelada ponovno vračala moči in nas polnila z energijo za nov pomladni zagon.

Marmelada, ta sladki, okusni, bogat namaz iz sadov narave. Včasih predvsem z okusom sliv, predvsem poznih, zgodnje so bile premalo sladke, marmelada iz njih ni bila tako kompaktna, bila je tudi manj obstojna, potrebovala je več dodanega sladkorja.

Danes je drugače. Okusov je mnogo več, marmelado kuhamo iz sliv, jabolk, hrušk, češenj, malin, ribeza, borovnic, jagod,  aronije, marelic, breskev, iz vsakega sadja, ki ga v sezoni uspemo pridelati doma ali pri prijateljih in znancih. V posebno veselje nam je preizkušanje novih okusov, zato so najpogosteje v naši ponudbi mešane marmelade. Mešane z različnimi okusi, saj praktično v posodo nikoli ne damo enakih sestavin, če pa že, ni enako razmerje različnega sadja. Naši kupci so zato rabili nekaj časa, da so razumeli, zakaj je Mešana marmelada danes drugačnega okusa kot je bila ob zadnjem nakupu :). Sedaj nas poznajo, vedo, da marmelado pripravljamo z ljubeznijo in v majhnih količinah z malo dodanega sladkorja praktično brez dodanih konzervansov. Vedo tudi, da še ne poznajo vseh naših okusov in so ob vsakem novem nakupu radovedni, kakšnega okusa bo Mešana marmelada tokrat  :).

Domača marmelada iz svežega, doma vzgojenega sadja iz  travniškega sadovnjaka, nasada jagodičevja ali sadov bližnjega gozda tudi danes ni nekaj vsakdanjega. Je privilegij podeželja, kmečkih dvorišč, kjer gospodinje po tradicionalnih receptih, oplemenitenih s sodobnim znanjem in tehnologijo, še shranjujejo v svoje shrambe te čarobne okuse narave.  Na naši kmetiji jo pripravimo nekaj tudi za prodajo. Poiščite jo na policah domačih kotičkov v  trgovinah Kmetijsko gozdarske zadruge Škofja Loka,  na prodajnem pultu trgovine BIOMAX na tržnici Koseze v Ljubljani ali kar pri nas doma.  Prepričani smo, da vam bo obogatila praznični zajtrk ali vam teknila ob drugi priliki skozi celo leto.

Z našo marmelado smo sodelovali tudi na 1. in 2. mednarodnem festivalu marmelade v deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem in obakrat prejeli priznanji za kvaliteto izdelka. Kvaliteto preverjamo tudi z ocenjevanjem vzorcev na Biotehniškem centru Naklo.

Marmelada_deklaracija1Marmelade_pokrovi